Τηλέφωνο:
6984721348
6984721348
ΔΕ–ΠΑ: 9πμ – 9μμ | ΣΑΒ: 9πμ – 7μμ
Η ανατροφή ενός παιδιού είναι αναμφίβολα η πιο σημαντική και δύσκολη “δουλειά”. Οι γονείς στην καθημερινότητά τους με τα παιδιά βιώνουν στιγμές χαράς και αγάπης, αλλά παράλληλα τους ταλαιπωρούν και ανησυχίες σχετικά με την ανατροφή και την ανάπτυξη των παιδιών τους. Ορισμένες ανησυχίες των γονέων έχουν να κάνουν με την ομιλία και το λόγο των παιδιών.
Για παράδειγμα:
“Ο γιός μου είναι 22 μηνών, εκτός από τις λέξεις “μαμά”, “μπαμπά”, “γιαγιά”, δε λέει καμία άλλη λέξη, πρέπει να κάνει λογοθεραπεία;”
“Το παιδί μου σε λίγες μέρες θα κλείσει τα 3, μιλάει συνεχώς, αλλά δεν τον καταλαβαίνει κανείς”
“Η κόρη μου είναι 5 χρονών και δε λέει καθαρά κάποιες λέξεις, τις λέει με τον δικό της τρόπο. Το σκέφτομαι συνέχεια, τι πρέπει να κάνω;”
Είναι απόλυτα κατανοητό και φυσιολογικό οι γονείς να έχουν κάποιες ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη των παιδιών τους. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε δυσκολία μπορεί να αντιμετωπιστεί και να εξαλειφθεί, ειδικά όταν υπάρχει η πρώιμη παρέμβαση. Η πρώτη διαπίστωση των δυσκολιών γίνεται από τους ίδιους τους γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να απευθυνθούν στον κατάλληλο ειδικό (αναπτυξιολόγο, λογοθεραπευτή) όταν αντιληφθούν κάποια καθυστέρηση στην ανάπτυξη των παιιδών.
Η επίσκεψη σε ειδικό αναπτυξιολόγο κρίνεται απαραίτητη όταν το παιδί δεν ακολουθεί τα φυσιολογικά αναπτυξιακά ορόσημα και ορισμένες του δεξιότητες (κινητικές, οπτικοκινητικές, ακουστικές, γλωσσικές και κοινωνικές) παρουσιάζουν σημαντική καθυστέρηση. Όταν, για παράδειγμα παρατηρηθούν:
1. δυσκολία στις λεπτές κινήσεις (π.χ. δεν μπορεί να κρατήσει καλά ένα αντικείμενο στο χέρι του, δυσκολεύεται να ανοίξει μανταλάκια, δυσκολεύεται να ντυθεί ή/και να φάει)
2. δυσκολία στη βάδιση και στη στήριξη του κεφαλιού
3. διαταραχές συμπεριφοράς (π.χ. ανυπακοή, έντονες εκτήξεις θυμού, μη τήρηση των κοινωνικών κανόνων)
4. διάσπαση προσοχής, το παιδί δεν ασχολείται με ένα αντικείμενο περισσότερο από 3 λεπτά
5. μαθησιακές δυσκολίες
6. καθυστέρηση λόγου και ομιλίας
Επίσης ο αναπτυξιακός έλεγχος γίνεται ύστερα από παραπομπή από τον παιδίατρο ή το νηπιαγωγό/δάσκαλο, όταν υπάρχει διαγνωσμένο πρόβλημα, σε περίπτωση προωρότητας ή αν υπάρχει κληρονομικός παράγοντας.
Αναφορικά με τη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών, δίνονται παρακάτω τα βασικότερα σημάδια, ανά ηλικία, που θα πρέπει να παρακολουθήσουν οι γονείς.
1. όταν το παιδί μέχρι την ηλικία του ενός έτους:
2. όταν σε ηλικία 1 – 2 ετών:
3. όταν σε ηλικία 2 – 3 ετών:
4. όταν σε ηλικία 3 – 4 ετών:
5. όταν σε ηλικία 4 – 5 ετών:
6. όταν σε ηλικία 5 – 6 ετών:
7. όταν το παιδί σε ηλικία 6 ετών και πάνω:
Πώς θα καταλάβω αν το παιδί μου παρουσιάζει σημάδια τραυλισμού
Ο τραυλισμός θεωρείται ένα συνηθισμένο στάδιο στην εξέλιξη του λόγου των παιδιών και είναι πιθανό να εμφανιστεί στην ηλικία των 2 – 5 ετών. Οι γονείς ωστόσο θα πρέπει να ανησυχήσουν αν παρατηρήσουν τα παρακάτω συμπτώματα στο παιδί τους, για περισσότερο από 3 μήνες ή/και όταν στο διάστημα αυτό τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα και συχνότερα.
Τα συμπτώματα του τραυλισμού χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα πρωτογενή και τα δευτερογενή.
Τα πρωτογενή συμπτώματα αναφέρονται στην ομιλία του παιδιού και τα κυριότερα αυτών είναι:
Τα δευτερογενή συμπτώματα συνοδεύουν τα πρωτογενή και αφορούν τη συμπεριφορά του ατόμου που τραυλίζει. Πιο συγκεκριμένα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των δυσρυθμιών, όπου το παιδί προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στην ομιλία του.
Ορισμένα αυτών είναι τα παρακάτω:
Αν υπάρχουν δευτερογενή συμπτώματα τραυλισμού οι γονείς θα πρέπει να απευθυνθούν σε έναν λογοθεραπευτή για την αξιολόγηση της ομιλίας του παιδιού.
Η πρώιμη παρέμβαση είναι ο θεμελιώδης λίθος της λογοθεραπείας. Όσο νωρίτερα διαγνωσθεί οποιαδήποτε δυσκολία αντιμετωπίζει το παιδί, τόσο πιο εύκολη και γρήγορη θα είναι η αποκατάσταση αυτής. Η καθυστέρηση της διάγνωσης και κατ΄επέκταση της θεραπείας, θα οδηγήσει στην αυτοματοποίηση του λανθασμένου τρόπου ομιλίας ή/και συμπεριφοράς του παιδιού. Ως επακόλουθο θα έχουμε τη δύσκολη ένταξη του παιδιού στο κοινωνικό περιβάλλον.
Πηγές :