Τηλέφωνο:
6984721348
6984721348
ΔΕ–ΠΑ: 9πμ – 9μμ | ΣΑΒ: 9πμ – 7μμ
Ορισμός
Κάποτε ο αυτισμός ήταν μια άγνωστη διαταραχή που θεωρείτο ψυχική ασθένεια και δεν αντιμετωπιζόταν με τον δέοντα τρόπο. Πλέον είναι πολύ γνωστός στο ευρύ κοινό και αντιμετωπίζεται με συνετό τρόπο.
Ο όρος αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτισμός”, δηλαδή κλεισμένος στον εαυτό του. Αυτισμός είναι η ισόβια αναπτυξιακή διαταραχή του νευρικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από την περιορισμένη και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά. Σύμφωνα με τον Κanner (1943) αυτισμός είναι μια εγγενής διαταραχή του συναισθήματος. Είναι πολύ ενδιαφέρον να «δούμε» τον αυτισμό μέσα από τα μάτια ανθρώπων με αυτισμό.
Δηλώσεις ανθρώπων με αυτισμό :
Χαρακτηριστικά
Σύμφωνα με το Diagnostic and Statistical Manual 200 i 324 of Mental Disorders IV (DSM IV), ένα παιδί χαρακτηρίζεται με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, όταν παρουσιάζει:
1. Διαταραγμένη κοινωνική συμπεριφορά, που εκδηλώνεται με δυο τουλάχιστον από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά
2. Διαταραγμένη επικοινωνία, που εκδηλώνεται με ένα τουλάχιστον από τα παρακάτω χαρακτηριστικά
3. Περιορισμένα ενδιαφέροντα και επαναληπτική ή στερεότυπη συμπεριφορά, που εκδηλώνεται με ένα τουλάχιστον χαρακτηριστικό από τα παρακάτω
Επίσης, τα άτομα με αυτισμό αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στο πραγματολογικό κομμάτι της γλώσσας, οι οποίες χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες. Συγκεκριμένα:
1. Προλεκτική πραγματολογία, όπου το παιδί εμφανίζει:
2. Μη λεκτική πραγματολογία, στην οποία εμφανίζονται:
3. Λεκτική πραγματολογία
(Βογινδρούκας Ι., 2005, Διαταραχές Επικοινωνίας και Λόγου στον Αυτισμό - Εναλλακτικά Συστήματα επικοινωνία, Διεπιστημονική Προσέγγιση Αυτισμός, vol 1, σελ 17 - 33)
Μορφές
Ο αυτισμός εμφανίζεται με δύο μορφές:
Ο πρώιμος παιδικός αυτισμός αποτελεί την τυπική μορφή. Το μωρό είναι ιδιαίτερα ήσυχο, δεν κλαίει, δεν φωνάζει, δείχνει αδιαφορία για το περιβάλλον του. Δεν χαμογελά στη μητέρα του, ούτε ανταλλάσσει βλέμματα μαζί της.
Ο δευτερογενής αυτισμός εμφανίζεται στα δυόμισι έως τρία χρόνια, ύστερα από μια περίοδο κατά την οποία η ανάπτυξη ήταν φυσιολογική. Η έναρξη συμπίπτει με γεγονότα ποικίλης σημασίας, όπως μια σωματική ασθένεια, ολιγοήμερη νοσηλεία, μετακόμιση της οικογένειας ή αποχωρισμός από κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. Το παιδί βιώνει ψυχοτραυματικά τη νέα εμπειρία, σταματά την ανάπτυξή του και παλινδρομεί, με αποτέλεσμα να χάνει όποια ικανότητα είχε να μιλά, αλλά και κάποιες δεξιότητές του. Έτσι σταματά η επικοινωνία και το παιδί κλείνεται στον εαυτό του.
Αίτια
Από όταν πρωτοεμφανίστηκε ο αυτισμός έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες για την πιθανές αιτίες αυτού. Για την εμφάνιση του αυτισμού μπορεί να ευθύνονται διάφορες αιτίες, ορισμένες από τις οποίες είναι οι εξής:
Σε μια βρετανική μελέτη μεταξύ διδύμων, το 60% των μονοζυγωτικών ζευγών, και όχι των διζυγωτικών ζευγών ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν αυτισμό, ενώ το 92% των μονοζυγωτικών ζευγαριών είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν γνωστικές ή κοινωνικές ανωμαλίες
Ο ρόλος του λογοθεραπευτή
Ο γονιός γνωρίζει το παιδί του καλύτερα από τον καθένα και το ένστικτό του είναι αλάνθαστο. Όταν, λοιπόν, οι γονείς παρατηρήσουν κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού στην ηλικία των 2-3 ετών ή όσα αναφέρθηκαν παραπάνω μπορούν να απευθυνθούν σε έναν ειδικό ώστε να γίνει η κατάλληλη αξιολόγηση. Όπως σε κάθε διαταραχή έτσι και στον αυτισμό είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση από την κατάλληλη διεπιστημονική ομάδα, με στόχο τη βελτίωση των δυσκολιών του παιδιού με αυτισμό. Ο λογοθεραπευτής με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα θέσει τους κατάλληλους στόχους για το παιδί, που θα αποσκοπούν στη βελτίωση των δυσκολιών στον λόγο, στην ομιλία και στις επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητές του και αν κρίνει απαραίτητο θα παραπέμψει το παιδί σε έναν αναπτυξιολόγο. Η παρέμβαση πρέπει να είναι διαμορφωμένη στις ανάγκες του κάθε παιδιού, καθώς κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και μαθαίνει με τον δικό του τρόπο.
Πηγές :