Παιχνίδια με Στόχο

 

Όλοι έχουμε ταυτίσει το παιχνίδι με τη διασκέδαση και την εκτόνωση του παιδιού, δεν έχουμε όμως υπολογίσει πόσο μπορεί να επηρεάσει τη γλωσσική του  ανάπτυξη, τη συν εργατικότητα και ομαδικότητά του καθώς και το συναισθηματικό του «δέσιμο» με τον συμπαίκτη του. Μέσα από το παιχνίδι το παιδί μαθαίνει να συνεργάζεται, να τηρεί κανόνες και να αναγνωρίζει τη νίκη και την ήττα του και να τις αποδέχεται ορθά.

Επιπλέον, με το κατάλληλο παιχνίδι – όχι tablet και κινητό – και το σωστό έναυσμα από τον γονιό, το παιδί αυξάνει το μήκος των προτάσεών του, εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του, οργανώνει καλύτερα τον προφορικό του λόγο και είναι σε θέση να μεταφέρει πιο οργανωμένα και ολοκληρωμένα όσα έχει στο μυαλό του.

Σε αυτή τη στήλη θα παρουσιάζονται διάφορα παιχνίδια – του εμπορίου ή δικής μας έμπνευσης – και θα αναφέρονται οι στόχοι γλωσσικής ανάπτυξης που επιτυγχάνονται με το κάθε παιχνίδι. Τόσο εύκολα, ευχάριστα και πάντα με τους γονείς.

Αύξηση των Προτάσεων
         (Αύξηση των Προτάσεων)

 

Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί μεγαλύτερες προτάσεις. Αν δε βρείτε στο εμπόριο έτοιμες κάρτες αφηγηματικού λόγου, πάρτε φωτογραφίες δικές σας, φωτογραφίες τοπίων και αντικειμένων και δημιουργήστε τις δικές σας προτάσεις που σιγά σιγά θα αυξάνονται χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες προθέσεις και τους κατάλληλους συνδέσμους! 

 

Αφηγηματικός Λόγος
              (Αφηγηματικός Λόγος)

 

Τα παιδιά καθημερινά κάνουν πολλές ζωγραφιές, χρησιμοποιήστε κάποιες από αυτές για να φτιάξετε μια μικρή φανταστική ιστορία.

 

 

Χρήση του Συνδέσμου
       (Χρήση του Συνδέσμου "και")

 

 

Αγαπητοί γονείς πάρτε 3D παιχνίδια, μία λεκάνη με νερό και το παιχνίδι ξεκινά! Δύο-δύο τα παιχνίδια θα κάνουν "βουτιά" στην αυτοσχέδια πισίνα και τα παιδιά θα καλούνται να αναφέρουν ποιοι κάνουν μπάνιο κάνοντας χρήση του συνδέσμου "και".

 

 

 

Φαντασία, συνεργασία, ανάπτυξη λεξιλογίου, περιγραφικός λόγος.
           (Περιγραφικός λόγος) 

 

Φαντασία, συνεργασία, ανάπτυξη λεξιλογίου, περιγραφικός λόγος.

Με τις πλαστελίνες μπορείτε να φτιάξετε φρούτα και λαχανικά, να τα κατονομάσετε (εμπλουτισμός λεξιλογίου) και στο τέλος να περιγράψετε με το παιδί σας τη διαδικασία και τα φρούτα και τα λαχανικά που δημιουργήσατε.

 

 

Ανάπτυξη Λεξιλογίου
          (Ανάπτυξη Λεξιλογίου) 

 

 

Χρησιμοποιήστε ένα χαρτόνι ή χαρτί, φτιάξτε ένα μικρό τετράγωνο (σαν ζάρι) και κολλήστε πάνω εικόνες που αντιστοιχούν σε έννοιες του βασικού λεξιλογίου (ζώα, χρώματα, φρούτα, λαχανικά, ρούχα, αντικείμενα, φαγητά, Μ.Μ.Μ, επαγγέλματα). Ο καθένας με τη σειρά του ρίχνει το αυτοσχέδιο ζάρι και κατονομάζει την εικόνα που τυχαίνει.

 

 

 

Ανάκληση εννοιών
           (Ανάκληση εννοιών) 

 

 

Ένα από τα παιχνίδια που έχουν τα παιδιά και τα εντυπωσιάζει είναι η σβούρα. Γυρίστε τη σβούρα και ζητήστε από το παιδί μέχρι αυτή να σταματήσει να ανακαλέσει στη μνήμη του διάφορες έννοιες που γνωρίζει (π.χ. 5 χρώματα, 5 ζώα της φάρμας, 5 φαγητά).

 

 

 

Χειροποίητες μάσκες
          (Χειροποίητες μάσκες) 

 

 

Οι απόκριες ήρθαν και είναι μια καλή ευκαιρία να περάσουμε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά κατασκευάζοντας αποκριάτικες μάσκες. Με αυτήν τη δραστηριότητα το παιδί μαθαίνει να οργανώνει καλύτερα το χώρο και τα βήματα της διαδικασίας, ενισχύεται ο περιγραφικός του/ της λόγος και φυσικά υπάρχει σύσφιξη των συναισθηματικών και οικογενειακών δεσμών.